wtorek, 23 lipca 2013

Lasagne z sosem bolońskim

Składniki:

  • Mięso mielone wołowe wieprzowe
  •  Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Cebula
  • Por
  • Czosnek
  • Bakłarzan
  • Sos pomidorowy- Pomidory Pelati
  • Makaron
  • Ser
  • Bazylja
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz


Mięso mielone dusimy z drobno startymi warzywami i sosem pomidorowym .
Bakłażana kroimy w plastry i oprószamy solą po 30-40 min zbieramy rosę ręcznikiem paierowym
i powtarzamy z drugiej strony .Później grillujemy bakłażana .



Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i zaczynamy układać warstwy :
  1. Makaron 
  2. Sos boloński
  3. Bakłażan grilowany
  4. Ser



Całość ląduje w piekarniku temperatura około 180 stopni na 1h.


Po wyjęci porcji na talerz przystrajamy bazylją i octem balsamicznym. 



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz