piątek, 21 września 2012

ARANCINI SUPLI

Arancini supli to typowa potrawa kuchni sycylijskiej są to ryżowe kulki w panierce z bułki tartej.
Przepis jaki podaję pochodzi prosto ze słonecznych Włoch . Na początek klika składników :


  • cebula
  • pomidory
  • czosnek
  • mięso mielone
  • jarzyny
  • pelati
  • ryż
  • przyprawy
  • parmezan
  • mozzarella kuleczki
  • bulion

Na początek na dnie gara laduje oliwa czosnek i cebula a nastepnie mielone mięso jak się wszystko poddusi dodajemy tartą marchew , pora i pomidory pelati .



Wymieszane i duszone podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości .


Do całości dodajemy ryż i gotujemy 5 min pod przykryciem i odstawiamy do ostudzenia . 


Dzięki przykryciu ryż napęcznieje.


Następnie wsypujemy parmezan 


i wbijamy jajka


Po wymieszaniu formujemy kulki w środku ląduje mozarellka


Teraz tylko panierka i możemy panierować w jajku i  bułce tartej


Całość smażymy w dość głębokim tłuszczu 


BUON APPETITO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz