piątek, 21 września 2012

PSTRĄG Z SOSEM KAPAROWYM

Pstrąg jako drapieżnik z rodziny łososiowatych jest prze smaczną ryba dlatego uwielbiam ją.
Prostym sposobem można zrobić prze smaczne danie a zarazem efektowne.
Potrzebne nam będzie :

  • Świeży pstrąg sztuka na osobę
  • Koperek
  • Cytryna
  • Tymianek



Rybę myjemy dokładnie a następnie nacieramy z każdej strony pieprzem i solą .
Cytrynę kroimy w plasterki i układamy pod rybą oraz do środka wewnątrz lądują też
wszystkie zioła.


Całość zawijamy w folję aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni .


Po kilku dziesięciu minutach możemy podać rybę na dwa sposoby:

1. Saszetka czyli tak jak piekliśmy
2. Wystawka czyli rybka ląduje na talerzu


Do rybki polecam sos kaparowo cytrynowy


PRZEPIS NA SOS

Kapary marynowane wsypujemy na patelnię suchą rozgrzaną i czekamy aż odparują
Następnie do kaparów wkładamy 2 łyżki masła i 20 mililitrów białego wina wytrawnego
Po odparowaniu alkoholu z wina dodajemy sok z 1/2 cytryny ,sól,pieprz i redukujemy całość.

Sosem na gorąco polewać delikatnie rybę.

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz