Pstrąg jako drapieżnik z rodziny łososiowatych jest prze smaczną ryba dlatego uwielbiam ją.
Prostym sposobem można zrobić prze smaczne danie a zarazem efektowne.
Potrzebne nam będzie :
- Świeży pstrąg sztuka na osobę
- Koperek
- Cytryna
- Tymianek
Rybę myjemy dokładnie a następnie nacieramy z każdej strony pieprzem i solą .
Cytrynę kroimy w plasterki i układamy pod rybą oraz do środka wewnątrz lądują też
wszystkie zioła.
Całość zawijamy w folję aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni .
Po kilku dziesięciu minutach możemy podać rybę na dwa sposoby:
1. Saszetka czyli tak jak piekliśmy
2. Wystawka czyli rybka ląduje na talerzu
Do rybki polecam sos kaparowo cytrynowy
PRZEPIS NA SOS
Kapary marynowane wsypujemy na patelnię suchą rozgrzaną i czekamy aż odparują
Następnie do kaparów wkładamy 2 łyżki masła i 20 mililitrów białego wina wytrawnego
Po odparowaniu alkoholu z wina dodajemy sok z 1/2 cytryny ,sól,pieprz i redukujemy całość.
Sosem na gorąco polewać delikatnie rybę.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz