Zanim
zaczniemy musimy zaopatrzyć się w kilka przydatnych składników
- Ryż
- Ocet ryżowy
- Sos sojowy
- Wasabi
- Łosoś
- Cytryna
- Koperek
- Ogórek
- Papryka
- Cukier
- Liście nori
- Mata bambusowa
Jak
już mamy wszystko możemy zająć się ryżem - zalewamy
go zimną wodą i odstawiamy na 20 min
później płuczemy
(jak ktoś lubi się bawić to może płukać aż woda będzie
czysta). Wypłukany ryż zalewamy
wodą
(1 szklanka ryżu 1 na 1,5 szklanki wody ) i wstawiamy. od
zagotowania jeszcze trzeba czekać 10-15 min, a to nie
koniec. Jak już się ugotuje, musimy odstawić na
15 min (NIE ODKRYWAĆ POKRYWKI !)
Polecam
zrobić sobie drinka (umili nam oczekiwanie) chyba że woli ktoś
dwa.
Czekanie
jest nudne wiec możemy zabrać się w miedzy czasie
za pokrojenie wszystkich składników
a
przede wszystkim za zrobienie sosu do ryżu , robi się go
banalnie prosto na 0,5 kg ryżu dajemy 7 łyżeczek sosu sojowego
1 łyżeczkę octu ryżowego i 3 łyżeczki cukru . Sosem
zalewamy ostygnięty ryż.
Maki-sushi
to sushi
zwijane", podane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu
owiniętego prasowanymi algami morskimi nori. Do środka oprócz ryżu
dajemy łososia , ogórka i paprykę
Nigiri-sushi
to sushi formowane
w dłoni.
Do
formowania w dłoni polecam dużą ilość wody ,na wierzch ryżu
układamy kawałki łososia oraz warzyw całość
możemy
przewiązać sparzonym szczypiorkiem lub skórką z cytryny.
Uramaki-sushi
to wywinięte
maki polecam obtoczyć w orzeszkach lub sezamie
巻き寿司,
巻き鮨,
巻鮨
Gotowe
sushi podajemy z sosem sojowym oraz wasabi do oczyszczenia kubków
smakowych
podajemy
imbir marynowany.
いただきます
(- itadakimasu - smacznego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz