poniedziałek, 3 września 2012

握り寿司 - NIGIRI SUSHI I 巻き寿司- MAKI SUSHI


Zanim zaczniemy musimy zaopatrzyć się w kilka przydatnych składników

  • Ryż
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy
  • Wasabi
  • Łosoś
  • Cytryna
  • Koperek
  • Ogórek
  • Papryka
  • Cukier
  • Liście nori
  • Mata bambusowa







 Jak już mamy wszystko możemy zająć się ryżem - zalewamy go zimną wodą i odstawiamy na 20 min
później płuczemy (jak ktoś lubi się bawić to może płukać aż woda będzie czysta). Wypłukany ryż zalewamy
wodą (1 szklanka ryżu 1 na 1,5 szklanki wody )  i wstawiamy. od zagotowania jeszcze trzeba czekać 10-15 min, a to nie koniec. Jak już się ugotuje, musimy odstawić na 15 min (NIE ODKRYWAĆ POKRYWKI !)
Polecam zrobić sobie drinka (umili nam oczekiwanie) chyba że woli ktoś dwa.







Czekanie jest nudne wiec możemy zabrać się w miedzy czasie za pokrojenie wszystkich składników
a przede wszystkim za zrobienie sosu do ryżu , robi się go banalnie prosto na 0,5 kg ryżu dajemy 7 łyżeczek sosu sojowego  1 łyżeczkę octu ryżowego i 3 łyżeczki cukru . Sosem zalewamy ostygnięty ryż.


Przygotowanie składników trochę zajmuje ale za to składanie ich w jedną całość to świetna zabawa

Maki-sushi to sushi zwijane", podane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owiniętego prasowanymi algami morskimi nori. Do środka oprócz ryżu dajemy łososia , ogórka i paprykę


Nigiri-sushi to sushi formowane w dłoni.
Do formowania w dłoni polecam dużą ilość wody ,na wierzch ryżu układamy kawałki łososia oraz warzyw całość
możemy przewiązać sparzonym szczypiorkiem lub skórką z cytryny.




Uramaki-sushi to wywinięte maki polecam obtoczyć w orzeszkach lub sezamie 




  巻き寿司, 巻き鮨, 巻鮨








Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym oraz wasabi do oczyszczenia kubków smakowych
podajemy imbir marynowany.

いただきます  (- itadakimasu - smacznego)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz