najlepiej
zdobyć w sklepie albo u znajomego rzeźnika , jak już będziemy mieli
kawał pięknego mięsa to musimy je zamarynować aby
nabrało smaku i zapachu . polecam zrobić samemu marynatę a oto
marynata według mojego przepisu :
wędzone śliwki szt.
5
rodzynki
sos
sojowy 1 duża łyżka
skórka
z jednej cytryny
miód
1 duża łyżka
czosnek
2 ząbki
ziele
angielskie 4 szt.
liść laurowy
2 szt.
wrzątek
1 litr
Wszystkie składniki
mieszamy razem i czekamy aby całość ostygła a następnie wkładamy
mięso i odkładamy na noc aby się zamarynowało .
Następnego dnia
mamy zamarynowane mięso i trzeba coś z nim zrobić wiec bierzemy
kilka ziemniaków,3-4 cebule, 1 cały czosnek i trochę przypraw
( ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn sól,
pieprz ) kroimy wszystko w kostkę brukową i wkładamy do gęsiarki
nasmarowanej oliwą z oliwek .
Całość wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 C . Pieczemy około 1,5
godz
w
zależności od mięsa ,dobrze jest sprawdzić kilka razy w jakim
stanie jest nasza potrawa.
Pod
koniec pieczenia jak mięso i ziemniaki są już miękkie zdejmujemy
przykrywkę i czekamy aż całość się zarumieni .
Proponuje
całość podawać z żurawiną i ogórkiem kiszonym
.
ŻYCZĘ
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz