poniedziałek, 3 września 2012

KARKÓWKA


najlepiej zdobyć w sklepie albo u znajomego rzeźnika , jak już będziemy mieli kawał pięknego mięsa to musimy je zamarynować aby nabrało smaku i zapachu . polecam zrobić samemu marynatę a oto marynata według mojego przepisu :


 wędzone śliwki szt. 5
 rodzynki
 sos sojowy 1 duża łyżka
 skórka z jednej cytryny
 miód 1 duża łyżka
 czosnek 2 ząbki
 ziele angielskie 4 szt.
 liść laurowy 2 szt.
 wrzątek 1 litr


Wszystkie składniki mieszamy razem i czekamy aby całość ostygła a następnie wkładamy mięso i odkładamy na noc aby się zamarynowało .



Następnego dnia mamy zamarynowane mięso i trzeba coś z nim zrobić wiec bierzemy kilka ziemniaków,3-4 cebule, 1 cały czosnek i trochę przypraw ( ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn sól, pieprz ) kroimy wszystko w kostkę brukową i wkładamy do gęsiarki nasmarowanej oliwą z oliwek .




Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 C . Pieczemy około 1,5 godz
w zależności od mięsa ,dobrze jest sprawdzić kilka razy w jakim stanie jest nasza potrawa.
Pod koniec pieczenia jak mięso i ziemniaki są już miękkie zdejmujemy przykrywkę i czekamy aż całość się zarumieni .


Proponuje całość podawać  z żurawiną i ogórkiem kiszonym .


ŻYCZĘ SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz