poniedziałek, 3 września 2012

CHILI CON CARNE



Nie będziemy się rozwodzić kto wynalazł tą potrawę Meksykanie,Indianie czy Teksańczycy i jakie są w zasadzie składniki i proporcje . Sedno to ugotować potrawę która ma połaskotać nasze podniebie nie. Potrzeba nam kilka  składników :


  • mięso ( są dwie opcje mielone lub krojone )
  • papryka
  • cebula
  • czosnek
  • fasola (z puszki)
  • kukurydza
  • przyprawy-papryka,sol,pieprz,
  • przecier pomidorowy+pomidory z puszki 

Do dużego gara wlewamy na dno oliwie i po podgrzaniu wkładamy siekany czosnek a później cebule,paprykę gdy składniki się zeszklą dodajemy mięso.


 Do podduszonych składników dodajemy fasolę,kukurydzę i zalewamy wszystko bulionem . Na koniec dodajemy pomidory i koncentrat i dusimy całość doprawiamy ostro w zależności jak bardzo kto lubi .



Życzę smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz