poniedziałek, 3 września 2012

ŻEBERKA

Marynata do Żeberek:

Składniki :

  • papryka słodka 40g
  • cebula suszona 8g
  • czosnek 8g
  • cukier 12g
  • sól 20g
  • papryka ostra 8g
  • ocet jabłkowy 140 ml






Wszystko dokładnie mieszamy a następnie nacieramy żeberka najlepiej nie krojone wcześniej. Dobrze jest zapakować wszystko w folie i zamrozić (24h) .

Pieczenie musi się odbywać pod przykryciem tak wiec mamy 2 sposoby albo naczynie z pokrywka albo blacha i folia aluminiowa .

Na koniec gdy żebra są już miękkie i odchodzą od kości polewamy sosem i zostawiamy na 2 min do zapieczenia.




Sos musztardowo miodowy :

  • musztarda 2 łyżki
  • miód 1 łyżka




Sos miodowo orzechowy:

  • miód
  • orzechy najlepiej solone z puszki :)




ps. według uznania


PALCE LIZAĆ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz